uitstapjes

caminito del rey

casabermeja

Caminito del Rey, in het Nederlands Koningspad, is een spectaculaire wandeling in de provincie Malaga. Een deel van de route loop je over een smal pad boven een kloof met kliffen van wel 400m hoog. Vanuit het verleden staat het pad bekend als de gevaarlijkste wandelroute van Spanje, maar is dat nog steeds zo?

De wandeling is prima te doen. Ervaren hikers vinden het misschien zelfs te simpel, maar dat maakt deze route geschikt voor een breed publiek. Onderweg kwamen we mensen van alle leeftijden tegen. De Caminito zelf is 2,9 kilometer, maar met de aanlooproutes erbij loop je in totaal 7,7 kilometer. De route door de kloof is afwisselend. Je loopt delen over brede bospaden en delen over een smal planken pad. De houten paden zijn meestal niet meer dan een meter breed. Passeren kan hierdoor soms lastig zijn. J eloopt overigens wel allemaal in  richting. Onderweg kom je verschillende korte- en lange trappen tegen.

Casabermeja is een klein dorpje gelegen langs de autosnelweg Malaga Cordoba. Zoals vele plekken in Andalusie was er hier al bewoning in het bronzen tijdperk getuige meerdere  rotstekeningen die in elke buurt van het dorp gevonden zijn. Later, veel later pas was er op de plek van het huidige dorp een Romeinse villa maar de echte bewoning van deze plek en het latere dorp wordt toegewezen aan de komst van de Moren, dank hun is er hier een dorp gesticht dat weer verlaten werd tijdens de belegering van de stad Malaga door de christelijke soldaten. Het enige uit de Moorse tijd is in de buurt nog steeds aanwezige wachttoren uit de XII eeuw die helemaal tot aan Malaga kan kijken. Gedurende enige tijd verdwijnt dit dorpje uit de geschriften om weer op te duiken in een brief uit 1509 waar de opdracht gegeven word om deze locatie weer te bevolken. Het dorp bleef eeuwen vrij afgezonderd daar en het duurde tot maar liefst 1973 toen de autoweg werd gebouwd waarmee het dorp in een keer heel makkelijk te bereiken was. Los daarvan bleef het dorp voornamelijk economisch afhankelijk van de landbouw. Vrij apart is de begraafplaats welke op de lijst van nationale monumenten staat, volgend=s sommigen een van de mooiste van Spanje.

comares

Het dorpje Comares ligt in de provincie Malaga. Het is een mooi wit dorp gelegen op de grens tussen de redio Axarquia en de Montes de Malaga. Dit witte pittoreske dorpje is nog niet overlopen door toeristen. Comares is gebouwd op de plaats waar vroeger een Arabisch fort heeft gestaan, waarvan nog resten zichtbaar zijn. Het dorpje ligt vrij hoog, op meer dan 700meter. Omdat het op een rots is gebouwd, heb je een schitterend uitzicht. Je kan op goede dagen zelfs de Middelllandse zee zien liggen. Met de auto is dat ongeveer een uur rijden, dit komt doordat de weg zoveel bochten heeft. Je kunt je auto onder op de grote parkeerplaats bij de toegangspoort parkeren.

cordoba

Ze komen in grote drommen afgezakt naar Cordoba voor een blitzbezoek aan de Mezquita. De Grote Moskee is inderdaad een van de belangrijkste Islamitische monumenten in Europa. Even snel als ze gekomen zijn, zijn deze toeristen ook verdwenen. Dat is jammer, want Cordoba heeft nog zoveel meer interessante bezienswaardigheden in petto. Sterker nog, het is een ware schatkamer in Andalusië. Zorg dat jij in elk geval niks mist van deze prachtige stad tijdens je vakantie Andalusië. Verdere bezienswaardigheden zijn : Juderia, een heel aparte wijk van Cordoba, Palacio de Viana, Alcazar de los Reyes Cristianos.

el acebuchal

El Acebuchal, een idyllisch bergdorpje in de provincie Malaga, Andalusie. El Acebuchal is een prachtig dorp wat midden in de prachtige natuur ligt van de Sierra tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, en ligt ongeveer halfweg tussen Frigiliana en Competa.

De naam El Acebuchal is een Spaans woord dat olijfbos betekent. Het woord Acebuche is afgeleid van het arabische woord az-zabbug. Het dorpje El Acebuchal is ook omringd door ol olijfbomen. Dit bijzondere dorpje wordt ook wel het verloren dorp of spookdorp genoemd.

In 1949 gaf Franco opdracht om alle bewoners van het dorp te dwingen om te vertrekken. Het ging toen om ongeveer 200 bewoners. Hij wilde er de Guardia Civil stationeren en zo een eind maken aan de guerillastrijders die nog in de bergen waren. Uiteindelijk duurde de guerillaoorlog tot 1952 voort. Nog steeds worden er skeletten gevonden in kloven en grotten. Tot 1998 bleef het dorp vervolgens verlaten. Toen keerde 1 man ( een zoon van een oorspronkelijke bewoner) terug om het dorp te kopen en opnieuw op te bouwen. Hij heette Antonio Garcia Sanchez. Zijn bijnaam is El Zumbo. De wwederopbouw was een enorme klus.

el torcal

Het El Torcal natuurreservaat ligt 45 km van Malaga en maar 13 km ten zuiden van Antequera. 

El Paraje Natural de El Torcal is een van de mooiste en indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusie. Vanwege de unieke kalksteenformatie heeft het haast een surrealistisch en griezelig gevboel. Het wordt ook wel eens een karstlandschap genoemd. de groene en gele routes zijn toegankelijk voor iedereen en kunnne zonder gids worden bezocht. De groene route is de gemakkelijkste route, hij is 1.5 km lang en duurt ongever 30 minuten. De gele route komt overeen met de groene route maar leidt je ook langs enkele spectaculaire delen van het park zoals rotsachtige labyrinten gevuld met vegetatie.De gele route is 3 km.

Frigiliana is een klein dorpje dat vlak achter Nerja ligt op zo'n 400 meter hoogte aan de andere kant van de snelweg. Echt een aanrader voor een bezoekje ! Het is een van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusie en het stamt uit 1767. Het ligt op een heuvel en het kleine oude centrum met z'n schilderachtige, beklinkende straatjes, is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd heir te hebben stilgestaan. Op het dorpspleintje verzamelen zich iedere avond alle oude mannen en de zwart geklede vrouwen gaan dagelijks samen naar de kerk.

frigiliana

granada

Het Alhambra in Granada is een plek die beslist op je bucketlist thuishoort. De oorsprong van het gebouw ligt in 889 en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een fantastisch staaltje architectuur. Unesco vond dat ook, dus staat het inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst. De Islamitische kunst en architectuur voind je overal terug in Andalusie, zoals in het Alhambra. Maar nergens is het zo groots en goed bewaard als in het Alhambra. Het Alhambra herbergt dan ook een grote collectie van Nasrid en Mudejar kunst. er zijn zeven hallen gewijd aan deze kunstvoorwerpen. 

Zorg ook zeker dat je Granada bezoekt voor of na je bezoek aan het Alhambra. De stad is niet groot en er heerst een heerlijk relaxte sfeer, zodat je na je bezoek even lekker kunt eten in de smalle straatjes. Zeker na een aantal uur in de felle zon, zijn die schaduwrijke steegjes, verse (en soms gratis) tapas en een koude cerveza een verademing. De wijken Albaicin en Sacramonte zijn tevens de moeite waard om te bezichtigen.

Het dorp Juzcar stond vroeger bekend als het enige smurfendorp ter wereld. Het ligt in de provincie Malaga in de buurt van Ronda en ten noorden van Estepona. Helaas moest het dorp alle verwijzingen naar de smurfen verwijderen, dus moest er iets gevonden worden. De blauwe kleur bleef behouden. De huisen, de kerk en de winkels zijn vandaag de dag nog steeds blauw. In 2011 werd het hele dorp blauw geschilderd voor de smurfenfilm. De pueblo blanco werd zo ineens een pueblo azul. Nu is Juzcar officieel Aldea Azul oftewel : blauw gehucht. Zo wordt de interesse van de toeristen hopelijk behouden. 

juzcar

malaga

Malaga is een leuke, warme en charmante stad. Het heeft een gezellig (deels) autovrij stadscentrum. De stad Malaga is een levendige havenstad met een hippe pier, mooie stranden met typische chiringuitos, historische gebouwen en ene goed openbaar vervoersnetwerk. Niet voor niets dat Malaga het nieuwe Barcelona wordt genoemd. Verschillende musea, waaronder Picasso museum, El Pimpi, het Romeins theater, het Gibralfaro, het Alcazaba, en de kathedraal. Geniet op een leuke manier van deze bruizsende stad, en geniet van de Spaanse lifestyle en dat alles onder een heerlijk Mediterraan klimaat. een levende, bruisende, dynamische en hartverwarmende stad, een stad die simpelweg leeft... Dat zei Hans Christian Andersen in 862 al. Echter kun je er ook doorheen fietsen. Zo kun je Malaga ontdekken op de fiets, samen met een Nederlandstalige gids die je alle highlights laat zien. Of wil je gewoon fietsen en tapas eten? Info bij Casa Los Dos te krijgen.

Nerja.JPG

nerja

Nerja is een sfeervol dorpje, met circa 22000 inwoners en een ruim aanbod aan activiteiten, zonder de drukte van een grotere stad. Je kunt er lekker uit eten, heerlijk slenteren in het autovrije centrum, genieten van culturele evenementen, ...

Even genoeg zon gehad? De koele gewelven van de grotten van Na=erja zijn dan een welkome afwisseling op de zomerhitte. Deze kalkstenen grotten bieden een fantastisch daguitstap voor het hele gezin.

De cuevas de Nerja, voor het eerst ontdekt in 1959, zijn ongeveer 5 km lang en horen bij de grootste grotten van Europa. Ze staan sinds 12989 in het World Guinnes Book of Records omdat de grootste ondergrondse pilaar ook hier te vinden is. Ze herbergen bovendien de oudste Neanderthaler groetschilderijen ter wereld. Voorts zijn er ook Romeins aardewerk, moorse munten en een uitzonderlinge biodiversiteit ontdekt. Telkens weer blijken de grotten ware historische schatten te herbergen. 

In de zomermaanden juni of juli vind er zelfs een muziek- en dansfestival plaats. En een concert in deze natuurlijke, ondergrondse omgeving is een onvergetelijke ervaring !

rio chillar

De wandelroute Rio Chillar en Nerja loopt dwars door het natuurpark Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama, waar ook het spookdorp El Acebuchal in ligt. Tijdens deze wandeling in Andalusie loop je stukken door een kloof met water en aan beide kanten rotsmuren. Die bieden genoeg schaduw en je loopt heerlijk door verkoelend water. De route is ongeveer 8 km. heen en 8 km. dezelfde weg terug. De wandeling neemt gemiddeld 7 tot 8 uur in beslag. Neem water en snacks mee want er zijn geen faciliteiten onderweg. Gebruik ook ene goede zonnebrand.

ronda

Ronda is een van de oudste steden in Spanje en ligt ongeveer 100 km van Malaga. Met een bevolking van 36000 inwonders is Ronda een van de bezienswaardigheden die u echt gezien moet hebben als j in de buurt bent. Ontdek de prachtige bergachtige streek van Ronda op een ontspannen dagje uit de Costa del Sol. Zie de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Ronda, met inbegrip van de PLaza de Torros arena en het museum. Een bezoek aan de Plaza de Espana, het belangrijkste plein van Ronda en de kerk. Bewonder het uitzicht vanaf de adembenemende kloof El Tajo, die de stad splitst in een oude en een nieuwe wijk, en loop over de Puente Nuevo, de brug die de twee met elkaar verbindt. Sluit af met een rondleiding bij een lokale wijnboer en geniet van een proverij van de lokale Spaanse wijn.

sendero de saltillo

De kers op de wandeltaart die Andalusie heet is de Sendero el Saltillo. Hier krijg je met een minimale inspanning een maximaal resultaat. Dit is een bergwandeling met spectaculaire vergezichten, pittoreske watervaklletjes, een tikje gevaar en een vleugje romantiek. Bovendien is de route relatief kort en gemakkelijk. De wandeling begint in het dorpje Canillas de Aceituno. Dit is een van de witte dorpjes, de zogenaamde pueblos blancos, die zo kenmerkend zijn voor het zuiden van Spanje. Je eindigt bij de watervalletjes van de Rio del Almanchares.

stranden dichtbij

Cantarijan strand : als je vanuit Nerja de kustweg N-340 richting Motril neemt, rij je langs talrijke baaien met idyllische stranden. Na een kwartier rijden verlaat je de Costa del Sol en begint de Costa Tropical :de kustlijn van Granada. Hier zie je al heel snel een je rechterhand een bordje naar Playa Cantarijan. Kijk niet raar op als er iemand naakt rondloopt op dat strand want dit strand in Andalusie is een nudistenstrand. Je hoeft er niet helemaal uit je kleren maar dat mag wel.

Maro strand : Slechts op een paar kilometer buiten Nerja, langs de oude N-340 kustweg, ligt het dorpje Maro, nog binnen de gemeentegrenzen van Nerja. Daarom worden de stranden van Nerja, het Maro strand en La Caleta de Maro, ook beschouwd als Nerja stranden.

Spaanse gezinnen bijvoorbeeld verkiezen vaak de rust van het minder bekende naburige Maro baaitje, La Caleta de Maro. Het Maro strand heeft heel veel fans en met reden.

Burriana strand. Strand Br=urriana bij Nerja is zeker niet het mooiste strand in de omgeving van de kuststad. Toch is Playa Burriana een heel compleet strand. Het zand is van hoge kwaliteit. Het is een beetje een familiestrand met een flink aantal chiringuitios en kiosks om iets kleins te kopen/iets te eten.

Er zijn verschillende activiteiten te doen (watersporten) en je kunt ook een aantal premium strandbedjes (tumbonas, hamacas) huren om de dag door te brengen.

Almayate stradn. Velez-malaga biedt een van de beste stranden in het gebied : Almayate. De kustlijn is hier immers nog naakt en ongerept, zonder hoge hotel- of appartemenstblokken, en voornamelijk landbouw als hoofdactiviteit.

Je rijdt erheen langs bamboe- en suikerriet, met af en toe een glimp van je bestemming. Het Almayate strand is dan ook een bijzonder vredig strand, en het is geen geheim dat het als een van de beste naaktstranden in Andalusie beschouwd wordt.

Het strand zelf is 2800 meter lang en bestaat uit grof, donker mediterraan zand. Het wordt er nooit druk, zelfs nietyin hartje zomer. Omdat het zo'n groot stuk zand biedt, vind je altijd wel een rustig plekje voor jezelf. Meer info over de stranden op www.absoluteaxarquia.com.